Rostad potatis med lax

En lätt, vacker och god ugnsrätt för många! Använd lax, sej eller krokfångad torsk för att variera.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g potatis
  • 1 röd paprika
  • 6 schalottenlökar
  • 15 cm purjolök
  • 400 g laxfilé, sej eller krokfångad torsk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 citron
  • 10 torkade dadlar utan kärna
  • 1 dl vitt vin
  • svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.
Borsta eller skala potatisen och klyfta den. Rensa purjolök och skär i bitar. Skala schalottenlöken. Borsta och klyfta citronen. Rensa och skär paprikan i bitar. Dela broccolin i mindre bitar. Skär fisken i stora bitar.
Koka potatisen några minuter i saltat vatten. Den ska inte bli genomkokt, bara börja mjukna.
Lös buljongen i ½ dl hett vatten. Blanda samman buljongen med olja, salt, honung, finhackad eller pressad vitlök och timjan.
Blanda samman alla grönsaker utom citronen och dadlarna i en bunke tillsammans med oljeblandningen. Rör om så att allt täcks med marinad.
Smöra en ugnsfast form. Lägg potatisen och grönsakerna i formen och stick ner laxbitar i formen.
Grädda i cirka 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut formen och lägg i citronklyftorna och dadlarna. Häll vinet över hela ytan.
Grädda ytterligare i 15 minuter eller tills potatisen är lagom mjuk och allt har tagit fin färg.
Riv svartpeppar över ytan. Servera varmt, gärna med en kall sås och grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...