Couscouspytt med lax

Smaksätt couscous med lax och grönsaker och du har en snabb och nyttig rätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl couscous, gärna fullkorn
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 fänkål
  • 3 morötter
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vitt vin eller cider
  • 400 g lax utan skinn och ben
  • Cayennepeppar

Gör så här:

Koka couscousen i buljong enligt anvisningar på förpackningen. Eller koka upp 6 dl vatten, lös buljongen i den och rör ner grynen i det kokande vattnet. Lägg på ett lock och ställ av från värmen i cirka 5 minuter.

Finhacka lök och vitlök. Skär morötterna i tunna skivor eller stavar. Strimla fänkålen och riv ingefäran. Tärna laxen grovt.

Fräs lök och grönsaker i olivolja i en panna eller kastrull. Låt den få lite färg och bli mjuk under några minuter. Tillsätt ingefära, citronsaft, houng och vin. Ta bort från plattan.

Lägg upp grönsakerna i en skål och stek laxkuberna i  olivolja i pannan. Låt dem få lite färg men bara precis så de är genomstekta.

Rör om i couscousen och blanda försiktigt ner grönsaker och lax. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Lägg upp i serveringsskål och servera varmt eller ljummet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...