Couscouspytt med lax

Smaksätt couscous med lax och grönsaker och du har en snabb och nyttig rätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl couscous, gärna fullkorn
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 fänkål
  • 3 morötter
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vitt vin eller cider
  • 400 g lax utan skinn och ben
  • Cayennepeppar

Gör så här:

Koka couscousen i buljong enligt anvisningar på förpackningen. Eller koka upp 6 dl vatten, lös buljongen i den och rör ner grynen i det kokande vattnet. Lägg på ett lock och ställ av från värmen i cirka 5 minuter.

Finhacka lök och vitlök. Skär morötterna i tunna skivor eller stavar. Strimla fänkålen och riv ingefäran. Tärna laxen grovt.

Fräs lök och grönsaker i olivolja i en panna eller kastrull. Låt den få lite färg och bli mjuk under några minuter. Tillsätt ingefära, citronsaft, houng och vin. Ta bort från plattan.

Lägg upp grönsakerna i en skål och stek laxkuberna i  olivolja i pannan. Låt dem få lite färg men bara precis så de är genomstekta.

Rör om i couscousen och blanda försiktigt ner grönsaker och lax. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Lägg upp i serveringsskål och servera varmt eller ljummet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

Förr var ett välfyllt kakfat en förutsättning för ett lyckat kalas. Och många klassiska småkakor tål att provas! De är lättbakade, går fort att göra och smakar fantastiskt till kaffet!

Baka finska pinnar, chokladbröd, drömmar, syltkakor eller prova ett nytt recept på russinkakor och du kommer snart att stå där med sju sorters småkakor på fatet.

De flesta småkakor tål dessutom att frysas eller förvars i rumstemperatur lång tid. Om det nu blir några kvar att spara efter provsmakningen vill säga...

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...