Couscouspytt med lax

Smaksätt couscous med lax och grönsaker och du har en snabb och nyttig rätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl couscous, gärna fullkorn
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 fänkål
  • 3 morötter
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vitt vin eller cider
  • 400 g lax utan skinn och ben
  • Cayennepeppar

Gör så här:

Koka couscousen i buljong enligt anvisningar på förpackningen. Eller koka upp 6 dl vatten, lös buljongen i den och rör ner grynen i det kokande vattnet. Lägg på ett lock och ställ av från värmen i cirka 5 minuter.

Finhacka lök och vitlök. Skär morötterna i tunna skivor eller stavar. Strimla fänkålen och riv ingefäran. Tärna laxen grovt.

Fräs lök och grönsaker i olivolja i en panna eller kastrull. Låt den få lite färg och bli mjuk under några minuter. Tillsätt ingefära, citronsaft, houng och vin. Ta bort från plattan.

Lägg upp grönsakerna i en skål och stek laxkuberna i  olivolja i pannan. Låt dem få lite färg men bara precis så de är genomstekta.

Rör om i couscousen och blanda försiktigt ner grönsaker och lax. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Lägg upp i serveringsskål och servera varmt eller ljummet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...