Klassisk laxpudding
Så enkelt och fruktansvärt gott… Går fint att laga när du fått potatis och lax över. Variera rätten med rökt eller färsk lax!
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 750 g potatis
- 1 tsk salt
- 250 g gravad lax
- 1 gul lök
- 2 msk finhackad dill
- 3 dl grädde
- 3 ägg
- 50 g smör
- svartpeppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Koka den i saltat vatten i 5–10 minuter, den ska vara nästan mjuk men inte riktigt färdig. Häll av kokvattnet.
Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form. Skiva laxen om den inte är i skivor.
Vispa samman grädde och ägg.
Varva nu potatis och lax i formen. Strö dill och hackad lök på varje lager. Börja och avsluta med potatis. 3–4 lager brukar vara lagom.
Häll stanningen över potatisen och klicka lite smör över ytan. (Enklast är att hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel över ytan.)
Grädda puddingen i 175 grader i cirka en timme. Servera puddingen varm med grönsallad och skirat smör.