Curryfisk i ugn

Fisk i god currysås är lätt att laga i ugn. Här ett recept med äppel och purjolök.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400g vitfisk (kravmärkt Alaska, Sej eller Torsk)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl cremè fraiche
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 1-2 tsk mild curry
  • 1 tsk honung
  • (1 krm vitpeppar)
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 fasta äppel
  • 1 dl riven, lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken om den är fryst. Skär den i portionsbitar.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, späd med mjölk under vispning. Låt såsen koka samman och vispa ner cremè fraiche. Tillsätt buljongen, curry och honung. Låt såsen småputtra och smaka av med vitpeppar.

Rensa och finstrimla löken och kärna ur och skär äpplet i skivor.

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma fisk och sås. Täck botten med purjolök och äppelskivor. Lägg fisken ovanpå löken och täck med såsen.

Strö osten över och tillaga i mitten av ugnen, 200 grader i cirka 20 minuter.

Servera med potatis, ris eller grönsaker och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...