Curryfisk i ugn

Fisk i god currysås är lätt att laga i ugn. Här ett recept med äppel och purjolök.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400g vitfisk (kravmärkt Alaska, Sej eller Torsk)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl cremè fraiche
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 1-2 tsk mild curry
  • 1 tsk honung
  • (1 krm vitpeppar)
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 fasta äppel
  • 1 dl riven, lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken om den är fryst. Skär den i portionsbitar.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, späd med mjölk under vispning. Låt såsen koka samman och vispa ner cremè fraiche. Tillsätt buljongen, curry och honung. Låt såsen småputtra och smaka av med vitpeppar.

Rensa och finstrimla löken och kärna ur och skär äpplet i skivor.

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma fisk och sås. Täck botten med purjolök och äppelskivor. Lägg fisken ovanpå löken och täck med såsen.

Strö osten över och tillaga i mitten av ugnen, 200 grader i cirka 20 minuter.

Servera med potatis, ris eller grönsaker och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...