Fisk i sås på risbädd

Världens enklaste fiskrecept? I alla fall en riktigt smart och god rätt som räcker till många och sköter sig själv i ugnen! Fisken får koka i en god sås tillsammans med riset. Ett superlätt sätt att slippa torr fisk!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matris av valfritt slag
  • 400 g msc-märkt sej- eller torskfilé
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller fisk
  • 1 krm senapspulver eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, vitt vin eller cider
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • (50 g fetaost)
  • 50 g lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken, gärna i kylskåp under dagen om maten ska ätas på kvällen.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Det ska vara så gott som genomkokt och inte innehålla något extra vatten.

Rensa broccolin eller tina och låt den rinna av om du använder fryst. Skär i buketter.

Smörj en ugnsfast form, stor nog att rymma hela rätten. Blanda broccolin i riset och täck botten av formen med det.

Smält smöret och vispa ner majsstärkelsen i det. Späd med mjölk under uppkokning och tillsätt grädden när det börjar tjockna. Tillsätt kryddor, senap och citron och låt såsen koka samman några minuter så den tjocknar. Smaka av med peppar.

Skär fisken i bitar och lägg den jämnt över riset i formen. Häll såsen över fisken och riv eller finhacka fetaosten och hårdosten och strö över ytan.

Gratinera rätten i 175-200 grader i cirka 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt. Servera varm tillsammans med rårivna morötter, tunnskivad kålrabbi eller grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

Nötter och mandel är gott och nyttigt. Och en viktig del av kosten för den som äter vegetariskt. Men det går att laga god, vegomat utan nötter. Vegeratiska solrosbollar passar fint i stället för köttbullar och passar såväl vardagens potatismos som helgens klyftpotatis. Variera med goda hirsbiffar och du har vegobiffar med nötig smak som passar både i pitabröd, till vegoburgare och risrätter.

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...