Fisk i sås på risbädd

Världens enklaste fiskrecept? I alla fall en riktigt smart och god rätt som räcker till många och sköter sig själv i ugnen! Fisken får koka i en god sås tillsammans med riset. Ett superlätt sätt att slippa torr fisk!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matris av valfritt slag
  • 400 g msc-märkt sej- eller torskfilé
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller fisk
  • 1 krm senapspulver eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, vitt vin eller cider
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • (50 g fetaost)
  • 50 g lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken, gärna i kylskåp under dagen om maten ska ätas på kvällen.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Det ska vara så gott som genomkokt och inte innehålla något extra vatten.

Rensa broccolin eller tina och låt den rinna av om du använder fryst. Skär i buketter.

Smörj en ugnsfast form, stor nog att rymma hela rätten. Blanda broccolin i riset och täck botten av formen med det.

Smält smöret och vispa ner majsstärkelsen i det. Späd med mjölk under uppkokning och tillsätt grädden när det börjar tjockna. Tillsätt kryddor, senap och citron och låt såsen koka samman några minuter så den tjocknar. Smaka av med peppar.

Skär fisken i bitar och lägg den jämnt över riset i formen. Häll såsen över fisken och riv eller finhacka fetaosten och hårdosten och strö över ytan.

Gratinera rätten i 175-200 grader i cirka 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt. Servera varm tillsammans med rårivna morötter, tunnskivad kålrabbi eller grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...