Fisk i sås på risbädd

Världens enklaste fiskrecept? I alla fall en riktigt smart och god rätt som räcker till många och sköter sig själv i ugnen! Fisken får koka i en god sås tillsammans med riset. Ett superlätt sätt att slippa torr fisk!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matris av valfritt slag
  • 400 g msc-märkt sej- eller torskfilé
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller fisk
  • 1 krm senapspulver eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, vitt vin eller cider
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • (50 g fetaost)
  • 50 g lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken, gärna i kylskåp under dagen om maten ska ätas på kvällen.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Det ska vara så gott som genomkokt och inte innehålla något extra vatten.

Rensa broccolin eller tina och låt den rinna av om du använder fryst. Skär i buketter.

Smörj en ugnsfast form, stor nog att rymma hela rätten. Blanda broccolin i riset och täck botten av formen med det.

Smält smöret och vispa ner majsstärkelsen i det. Späd med mjölk under uppkokning och tillsätt grädden när det börjar tjockna. Tillsätt kryddor, senap och citron och låt såsen koka samman några minuter så den tjocknar. Smaka av med peppar.

Skär fisken i bitar och lägg den jämnt över riset i formen. Häll såsen över fisken och riv eller finhacka fetaosten och hårdosten och strö över ytan.

Gratinera rätten i 175-200 grader i cirka 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt. Servera varm tillsammans med rårivna morötter, tunnskivad kålrabbi eller grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...