Fisk i sås på risbädd

Världens enklaste fiskrecept? I alla fall en riktigt smart och god rätt som räcker till många och sköter sig själv i ugnen! Fisken får koka i en god sås tillsammans med riset. Ett superlätt sätt att slippa torr fisk!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matris av valfritt slag
  • 400 g msc-märkt sej- eller torskfilé
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller fisk
  • 1 krm senapspulver eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, vitt vin eller cider
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • (50 g fetaost)
  • 50 g lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken, gärna i kylskåp under dagen om maten ska ätas på kvällen.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Det ska vara så gott som genomkokt och inte innehålla något extra vatten.

Rensa broccolin eller tina och låt den rinna av om du använder fryst. Skär i buketter.

Smörj en ugnsfast form, stor nog att rymma hela rätten. Blanda broccolin i riset och täck botten av formen med det.

Smält smöret och vispa ner majsstärkelsen i det. Späd med mjölk under uppkokning och tillsätt grädden när det börjar tjockna. Tillsätt kryddor, senap och citron och låt såsen koka samman några minuter så den tjocknar. Smaka av med peppar.

Skär fisken i bitar och lägg den jämnt över riset i formen. Häll såsen över fisken och riv eller finhacka fetaosten och hårdosten och strö över ytan.

Gratinera rätten i 175-200 grader i cirka 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt. Servera varm tillsammans med rårivna morötter, tunnskivad kålrabbi eller grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...