Fisk i sås på risbädd

Världens enklaste fiskrecept? I alla fall en riktigt smart och god rätt som räcker till många och sköter sig själv i ugnen! Fisken får koka i en god sås tillsammans med riset. Ett superlätt sätt att slippa torr fisk!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matris av valfritt slag
  • 400 g msc-märkt sej- eller torskfilé
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller fisk
  • 1 krm senapspulver eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, vitt vin eller cider
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • (50 g fetaost)
  • 50 g lagrad hårdost

Gör så här:

Tina fisken, gärna i kylskåp under dagen om maten ska ätas på kvällen.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Det ska vara så gott som genomkokt och inte innehålla något extra vatten.

Rensa broccolin eller tina och låt den rinna av om du använder fryst. Skär i buketter.

Smörj en ugnsfast form, stor nog att rymma hela rätten. Blanda broccolin i riset och täck botten av formen med det.

Smält smöret och vispa ner majsstärkelsen i det. Späd med mjölk under uppkokning och tillsätt grädden när det börjar tjockna. Tillsätt kryddor, senap och citron och låt såsen koka samman några minuter så den tjocknar. Smaka av med peppar.

Skär fisken i bitar och lägg den jämnt över riset i formen. Häll såsen över fisken och riv eller finhacka fetaosten och hårdosten och strö över ytan.

Gratinera rätten i 175-200 grader i cirka 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt. Servera varm tillsammans med rårivna morötter, tunnskivad kålrabbi eller grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

Det är alltid läge för en kladdkaka! Kanske för att det finns en kladdkaka för alla tillfällen och för alla smaker. När du provat klassiska kladdkakor och lyxiga varianter är det dags att förnya. Skaffa en burk lakritspulver och laga lakritskladdkaka. Antingen med lakrits och chokladsmak eller enbart med lakrits. Servera med vaniljglass eller grädde och du har en garanterad favoritkaka för lakritsälskaren.

 kladdkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...