Fiskkroketter

Gott som festmat men enkelt att laga av rester. Kan det bli bättre?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g kokt potatis
  • 15 cm purjolök (60–70 g)
  • 1 rödlök
  • 200 g färsk eller rökt lax
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 2 msk kapris
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • rapsolja till stekning

Gör så här:

Om du utgår från okokt potatis kan du koka den i bitar i saltat vatten tillsammans med purjolöken tills den är mjuk men inte sönderkokt. Annars kan du hacka purjolöken och förvälla den lätt i saltat vatten så den mjuknar.
Finhacka rödlöken. Mosa potatisen i en bunke, den ska ha kvar lite bitar och får inte bli potatismos. Finhacka laxen. Krossa grönpepparen.
Blanda samman alla ingredienserna till kroketterna i en bunke. Rör till en jämn smet men sluta så fort allt är blandat.
Stek nu kroketterna i rikligt med rapsolja i en stekpanna. Vänd när de fått fin färg. Stek i cirka 10 minuter.
Servera kroketterna frasigt nystekta med sallad och citron.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...