Hel röding i ugn

Att laga en hel fisk i ugn är riktigt gott och dessutom enkelt! Öring, röding eller lax är lätt att laga åt många. Fisken blir saftig och får mycket smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 röding, öring eller lax ca 1,2 kg
  • 1 rödlök
  • 1 tsk dragon
  • 1/2 tsk salt
  • 1 citron
  • 20 g smör
  • 1 dl vitt vin eller grädde

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Rensa fisken om den inte är rensad. Skölj i kallt vatten och torka med lite papper eller låt den rinna av ordentligt.

Hacka löken grovt. Salta fisken invändigt och strö på dragon. Fyll fisken med lök. Lägg några smörklickar ovanpå fisken.

Lägg fisken på folie i en långpanna och vik upp så att fisken ligger i ett paket.

Sätt in fisken och låt den stå i cirka 30 minuter. Ta ut och se hur långt fisken kommit. Häll vinet eller grädden över fisken och sätt in i ugnen på nytt i cirka 15 minuter. Prova då och då hur genomkokt köttet är. När benen lossar lätt men fisken inte är överkokt är den färdig. Runt 40-50 minuter för en kilosfisk.
När fisken är klar: Ta ut och häll av fiskfonden för att använda den till sås. Lägg fisken på serveringsfat och lyft bort skinnet.
Servera med kokt potatis eller ris samt sallad och gärna en kall sås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Alex
25 april 2020

Röding på 1,2 kg. Inte illa!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

grytrecept.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...