Hel röding i ugn

Att laga en hel fisk i ugn är riktigt gott och dessutom enkelt! Öring, röding eller lax är lätt att laga åt många. Fisken blir saftig och får mycket smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 röding, öring eller lax ca 1,2 kg
  • 1 rödlök
  • 1 tsk dragon
  • 1/2 tsk salt
  • 1 citron
  • 20 g smör
  • 1 dl vitt vin eller grädde

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Rensa fisken om den inte är rensad. Skölj i kallt vatten och torka med lite papper eller låt den rinna av ordentligt.

Hacka löken grovt. Salta fisken invändigt och strö på dragon. Fyll fisken med lök. Lägg några smörklickar ovanpå fisken.

Lägg fisken på folie i en långpanna och vik upp så att fisken ligger i ett paket.

Sätt in fisken och låt den stå i cirka 30 minuter. Ta ut och se hur långt fisken kommit. Häll vinet eller grädden över fisken och sätt in i ugnen på nytt i cirka 15 minuter. Prova då och då hur genomkokt köttet är. När benen lossar lätt men fisken inte är överkokt är den färdig. Runt 40-50 minuter för en kilosfisk.
När fisken är klar: Ta ut och häll av fiskfonden för att använda den till sås. Lägg fisken på serveringsfat och lyft bort skinnet.
Servera med kokt potatis eller ris samt sallad och gärna en kall sås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...