Enkel fiskgryta

En lättlagad, snabb och god fisktgryta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g vitfiskfilé (Sej, alaska, krokfångad torsk)
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 3 dl fintärnad zucchini
  • 2 morötter
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 msk honung
  • 100 g skalade räkor, kravmärkta
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina (om du använder fryst fiskt) och skär fisken i stora bitar. Tina räkorna om de är frysta.

Skala och finhacka löken, skala morot och tärna den och zucchinin. Fräs grönsakerna i en stekgryta tills de börjar får fin färg och löken är mjuk. 

Tillsätt tomaten, buljong, vin och 1 dl vatten. Låt koka i cirka 10 minuter.

Pressa vitlöksklyftan och tillsätt tillsammans med fisken.

Låt grytan koka försiktigt några minuter tills fisken nätt och jämnt är genomkokt. Ta av från värmen oh blanda ner honung och räkorna.

Låt grytan bli varm utan att koka och smaka av med salt och peppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...